West of West®
An Architecture & Design Studio
WW---WFC---THUMB2.jpg

Wells Fargo Tower

LOOKING-UP---FINS.jpg
 

Wells Fargo Tower
Portland, OR
2018

Updating the tallest building between Seattle and San Francisco into a contemporary workplace.  

 

 
 
DIAGRAM_1.gif

Upgrading the Exterior

The existing marble-clad tower was designed as a fortified structure and pulled back from the street. Its collection of plazas surround the building and form a "moat-like" experience. Our proposal creates a stronger entry experience to bridge the gap from across SW 5th Avenue and re-imagines the sunken plaza as a public amenity opportunity.

 
 
 
 Existing entry

Existing entry

 
MAIN-VIEW-FINS.jpg

A Better Front Door

Our proposed canopy plays off the existing facade's bold geometry to form a new procession into the tower. We increased the previous canopy's height by adding a new glass system that offers a better view into the new lobby and creates an experience to match the grandeur of Oregon's tallest tower.

 
 
 
 Existing terrace

Existing terrace

 
WF---COURTYARD.jpg

Secluded Terrace

By adding a series of lighting and seating elements we programmed the existing sunken terrace into a place of gathering downtown.

 
 
WF---LOBBY-ENTRY.jpg
 

Interior Lobby

The building lobby has been opened up to its full potential: an expansive entry space is created that highlights the existing marble piers by bathing them in natural light. The new wood feature ceiling recognizes Oregon's rich timber industry and warms the space while its embedded linear lights draw visitors through the space in a pattern referential of the tower exterior's pinstriped facade.

 
 
 
 Existing Lobby

Existing Lobby

 
 
 Proposed Lobby

Proposed Lobby

 
WF---tenant-LOUNGE.jpg
 
 
 
WF---FITNESS.jpg

Treating the Tenants

The new tower rewards its tenants with an array of brand new amenities: in-house dining facilities, a commuter hub / bike parking garage, a state-of-the-art fitness center, locker rooms outfitted with private showers, and a conference facility with the latest conveniences. Each space takes on a different character, but a natural palette of materials ties them all together. 

 
WF---LOCKERS.jpg
 
 

Design Architect: West of West
Executive Architect: SERA
Client: LPC West / Starwood Capital
Contractor: Turner construction
Status: Design development
Delivery: 2019
Website: www.wellsfargocenterportland.com